CV in English coming soon! Site currently under construction :)  

 

 

 

CV suomeksi

 

Mirka Viitala aloitti pianistintaipaleensa nelivuotiaana isänsä johdolla, matkaten Kuusamon musiikkikoulun kautta Sibelius-Akatemiaan. Hän opiskeli mm. prof. Matti Raekallion ja prof. Ralf Gothonin ohjauksessa ja täydensi opintojaan Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa prof. Jan Wijnin oppilaana sekä Murray Perahian, Liisa Pohjolan, Olli Mustosen sekä Dmitri Bashkirovin mestarikursseilla.

    Viitala on palkittu useissa kotimaisissa sekä kansainvälisissä pianokilpailuissa, mm. saavuttaen 1. palkinnon Fazerin pianokilpailuissa 1988 ja Espoon kamarimusiikkikilpailuissa 1992, sekä 2. palkinnon Tel Hai Masterclasses-kilpailuissa Israelissa 1996. Hänet on palkittu Sibelius-Akatemian Helmi Vesa-pianokilpailuissa vuosina 1990 ja 1999. Vuonna 1994 Sienan Accademia Musicale Chigiana myönsi hänelle Diploma di Merito-tunnustuksen.

    Hän soitti menestyksekkään ensikonserttinsa Sibelius-Akatemian debyyttisarjassa Helsingissä vuonna 1999. Seuraavan vuoden kohokohtiin kuuluivat resitaalikonsertti Helsingin Juhlaviikkojen Nuoret virtuoosit-konserttisarjassa sekä Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlilla Saksassa. Viitala on esiintynyt orkesterin solistina, sooloresitaalein sekä kamarimuusikkona kotimaan lisäksi Euroopassa, USA:ssa, Israelissa, Venäjällä ja Etelä-Afrikassa. Hän on esiintynyt myös lukuisilla nimekkäillä musiikkijuhlilla, kuten Usedomin musiikkijuhlilla, Espoon pianoviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Mäntän musiikkijuhlilla sekä Pohjoismaisilla musiikkipäivillä. YLE:lle hän on tallentanut musiikkia vuodesta 2000, esittäen mm. Sergei Prokofjevin, Franz Lisztin, Pasi Lyytikäisen, Jean Sibeliuksen sekä Jean-Pierre Rameaun musiikkia. Viimeisin, syksyllä 2016 tehtä tallenne sisältää Manuel de Fallan pianomusiikkia.

    Viitalan laaja ja monipuolinen soolo-ja kamarimusiikkiohjelmisto ulottuu barokkimusiikista aina uusimpaan uuteen; hän on kantaesittänyt lukuisia koti- ja ulkomaisten säveltäjien, kuten Matthew Whittallin, Pasi Lyytikäisen ja Henrik Denerinin teoksia. Vuonna 2009 Viitala soitti Suomen kantaesityksen Irving S. Gilmore-säätiön tilaamasta teoskokonaisuudesta "13 ways of looking at the Goldberg". Vuonna 2012 hän levytti Fred Lerdahlin pianomusiikkia amerikkalaiselle Bridge Recordsille. Viitala on viime vuosina esiintynyt useasti myös maamme eturivin nykymusiikkiyhtyeiden defunensemblen, Avanti!n ja Zagros Ensemblen riveissä. Vuodesta 2016 hän on ollut historialliseen avantgarde-ohjelmistoon keskittyneen UMUU-kollektiivin jäsen.

 

   Hänen taiteellista työtään ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Greta ja William Lehtisen säätiö, Wihurin rahasto, Pro Musica-säätiö, Musiikin edistämiskeskus MES, Teosto, Suomen säveltäjien Sibelius-rahasto  sekä Taiteen edistämiskeskus. Vuoden 2018 Viitala työskenteli Valtion 1-vuotisen taiteilija-apurahan turvin. Vuonna 2019 hänen taiteellista työskentelyään tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Mirkan soittoa voi kuulla seuraavilla levyillä:

Music of Fred Lerdahl, Vol. 4 / Bridge 9391

Danse Infernale / MMCD 1001

Here You can listen to Mirka play Suite 9 by Giacinto Scelsi. Recorded live 21.4.2019 at Galleria Midori, Helsinki. 

Here you can listen to Viitala & Holmström Piano Duo play Etydi2 by a Finnish composer Sami Klemola: